Heb je kniepijn en slaapproblemen?

Mail uw naam + telefoonnummer naar:

Slaapartrose@vub.be OF Bel naar: 0474/29.99.67

WIJ ZOEKEN DEELNEMERS VOOR ONZE STUDIE

Deelnemers zullen gratis 18 individuele sessies hoogwaardige therapie ontvangen, gepland over 14 weken. Deze zal gegeven worden door gespecialiseerde kinesitherapeuten en zal plaatsvinden in de brede regio rond Leuven en Brussel. Aan de deelnemers zal ook gevraagd worden om op 3 momenten bloed te laten afnemen in UZ Leuven, en er zal tevens op 3 momenten een slaaponderzoek aan huis gebeuren. Er wordt hiervoor een redelijke vergoeding voorzien.

Om deel te nemen moet je aan onderstaande criteria voldoen:

  • 45 jaar of ouder zijn
  • kniepijn hebben die reeds 3 maanden of langer aanwezig is
  • slaapproblemen hebben die reeds 3 maanden of langer aanwezig zijn
  • BMI hebben van minder dan 30 (wanneer je je BMI niet kent, kan je het via deze link makkelijk berekenen: https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/bmi)

Extra informatie over onze studie

Knieartrose is de belangrijkste oorzaak waarom oudere volwassenen problemen kunnen ondervinden met het uitvoeren van hun activiteiten. Studies tonen aan dat 60% van de personen boven de 55 jaar pijnklachten ontwikkelen die gerelateerd zijn aan artrose. Deze pijn heeft een duidelijke negatieve invloed op het functioneren en op de levenskwaliteit van personen met artrose.

Er is al veel onderzoek gedaan om beter te begrijpen hoe de pijn, die geassocieerd is met artrose, best behandeld kan worden. Jarenlang is er gedacht dat de pijn bij personen met artrose enkel gelinkt was aan schade aan het kraakbeen in het gewricht. Ondertussen weten we echter dat er vele andere levensstijl-factoren artrose-pijn kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld ons gewicht en stressniveau. Recent wordt er ook meer aandacht besteed aan de invloed van slaap op het ervaren van pijn. Veel studies geven aan dat ongeveer de helft van de personen met artrose ook problemen ervaren met slapen. Dit wil zeggen dat ze moeilijkheden ondervinden om de slaap te vatten en door te slapen, en vroegtijdig wakker worden in de ochtend.

Binnen de huidige studie willen we bestuderen wat de invloed is van slaap op het ervaren van pijn bij personen met knieartrose. Daarom zullen we binnen onze studie twee hoog kwalitatieve behandelprogramma’s, die op verschillende levensstijl-factoren focussen, vergelijken. Deelnemers aan deze studie zullen per loting in één van de twee behandelgroepen ingedeeld worden. Beide groepen zullen de meest hoogwaardige therapie, zoals op heden gekend ontvangen voor knieartrose. Binnen één groep zal er meer gefocust worden op slaap. De andere groep zal therapie ontvangen die meer focust op levensstijl. Op dit moment weten we niet welke therapie beter is. Dit onderzoeken zal ons helpen om in de toekomst de zorg voor personen met artrose te verbeteren.

De huidige studie werd goedgekeurd door de ethische commissies van UZ Leuven en UZ Brussel (B3222022000827)

Het studie team

Céline Labie

Nils Runge

Liesbet De Baets