7 geboden voor mensen met lage rugpijn   October 12th, 2016

Lage rugpijn blijft één van de duurste en meest invaliderende problemen van onze Westerse samenleving. Logisch dus dat voor vele stakeholders (patiënten, paramedici, artsen, firma’s en overheden) de focus hierop ligt. Opvolging van deze 7 geboden voor mensen met (chronische) lage rugpijn garandeert de beste kansen op herstel en voorkomt dure, maar ook soms nutteloze behandelingen.

  • Beweeg voldoende
  • Begrijp de pijn
  • Laat je niet vangen door commerciële ‘oplossingen’ voor je lage rugpijn
  • ‘Kraken’ heeft maar een kleine toegevoegde waarde op bewegen
  • Naalden gaan de rugpijn niet wegprikken
  • Chirurgie voor rugpijn is zelden de juiste oplossing
  • Actieve eerder dan passieve therapieën

Bewegen is hét voornaamste onderdeel van iedere behandeling van lage rugpijn1. Daarbij maakt het niet zo veel uit wat voor lichaamsbeweging je precies doet: eender welke vorm van lichaamsbeweging vermindert lage rugpijn. Er zijn ook helemaal geen ‘gevaarlijke bewegingen’ die je rug kunnen kwetsen. Het beste kan je een kinesitherapeut raadplegen om je bij deze lichaamsbeweging te laten begeleiden.

Rugpijn zou een gevolg zijn een beschadigde tussenwervelschijf, een ‘onstabiele’ rug of artrose. Wanneer mensen met rugpijn inzien dat dit niet zo is, en dat pijn kan blijven voortbestaan lang nadat de ‘blessure’ volledig genezen is2, gaan ze veel makkelijker over tot een actieve behandeling van hun rugpijn3. Hierbij is het leren begrijpen wat pijn is en hoe je ermee moet omgaan cruciaal.

Er zijn tal van ‘wondermiddelen’ voor lage rugpijn, zoals dure (andullatie)matrassen, elektrotherapietoestellen, trilplaten, kleurrijke tape, etc. Ondanks sluwe verkooppraatjes is er voor geen van deze behandelmethodes wetenschappelijke bewijs dat ze lage rugpijn kunnen genezen. Recent nog onderzochten onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel of het Soleve® elektrotherapietoestel van de firma Nervomatrix (http://www.nervomatrix.com/) een meerwaarde biedt voor mensen met lage rugpijn. Het toestel doorstond de kritische wetenschappelijke toetsing niet: het deed het niet beter dan de placebo groep4.

Of het nu een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut is: wat de therapeut met de handen doet zal maar in beperkte mate bijdragen aan het herstel. Bovendien zullen de handen van de therapeut enkel een meerwaarde hebben als het gecombineerd wordt met bewegingstherapie (oefentherapie, sport).

Of het nu dry needling of acupunctuur is, de ‘naalden’ hebben vaak wel een tijdelijk pijnstillend effect, maar zullen het rugprobleem niet genezen.

Opereren voor enkel lage rugpijn heeft een moment gekend waarbij we als hulpverleners dachten dat we iedereen met rugpijn konden genezen. Spijtig genoeg zijn we hiervan terug moeten komen en kan chirurgie enkel voor eerder zeldzame en specifieke vormen van rugpijn mogelijk een oplossing bieden. In de meerderheid van de gevallen is dus chirurgie niet aan te bevelen voor lage rugpijn als enige klacht.

De voorgaande 6 geboden voor mensen met lage rugpijn zijn samen te vatten door één gouden raad: de beste manier om lage rugpijn te overwinnen is actieve therapie, waarbij de patiënt zelf aan de slag moet.

Contactgegevens:

Jo Nijs, Hoogleraar kinesitherapie en pijnfysiologie aan de Vrije Universiteit Brussel: jo.nijs@vub.ac.be website: www.paininmotion.be

Maarten Moens, Neurochirurg in het UZ Brussel en professor neurofysiologie aan de Vrije Universiteit Brussel: mtmoens@gmail.com

Peter Vaes, Hoogleraar manuele therapie en kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel: pvaes@vub.ac.be

Bronnen

1.              Wang XQ, Zheng JJ, Yu ZW, et al. A Meta-Analysis of Core Stability Exercise versus General Exercise for Chronic Low Back Pain. PloS one 2012; 7(12): e52082.

2.              Nijs J, Apeldoorn A, Hallegraeff H, et al. Low back pain: guidelines for the clinical classification of predominant neuropathic, nociceptive, or central sensitization pain. Pain physician 2015; 18(3): E333-46.

3.              Nijs J, Meeus M, Cagnie B, et al. A modern neuroscience approach to chronic spinal pain: combining pain neuroscience education with cognition-targeted motor control training. Physical therapy 2014; 94(5): 730-8.

4.              Aguilar Ferrandiz ME, Nijs J, Gidron Y, et al. Auto-Targeted Neurostimulation Is Not Superior to Placebo in Chronic Low Back Pain: A Fourfold Blind Randomized Clinical Trial. Pain physician 2016; 19(5): E707-19.